Kryddsill från Marstrand

Ingredienser
4 tjog sill
2½ liter ättika
1½ liter salt
212 g brunt socker
20 g starkpeppar
20 g kryddpeppar
10 g lagerbärsblad
10 g spansk humle
10 g salpeter
20 g sandel

Beredning
Sillen lägges i ättika i 24 timmar. Den upptages, aftorkas och nerlägges tillsammans med kryddorna i en kruka.

Recept från: Matilda Mattson, Marstrand, Bohuslän
Upptecknat: Okänt år av Ingegerd Sandstedt (Uppsala 29403:2)

Kommentar från Matkult.se

  • Spansk humle var förr ett samlingsnamn för Origanumarter som såldes särskilt för sina blomställningar. Till exempel Kretadiptam, kretensisk diptam (Origanum dictamnus), en buske med håriga, gråvita blad och lilarosa blommor. Förklaringen till namnet är att spanska köpmän en gång i tiden införde dem i Norden, och att blomställningarna liknar humlekottar som här användes som sillkrydda och såldes på apoteken. Man kan ersätta den med någon annan origanumväxt.
  • Sandel, Rött sandelträ (Pterocarpus santalinius) har importerats till Sverige för användning i sillinläggningar. Det är främst för den röda färgen och kan därför uteslutas.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 09 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se