Anjovis från Marstrand

Ingredienser
18 liter skarpsill
3½ liter Lüneburgersalt
3½ liter socker
6 dl kryddpeppar
4½ dl starkpeppar
3 cl kryddnejlikor
Spansk humle
Lagerbärsblad

Beredning
Sillen sköljes i saltvatten och nedlägges i en kruka tillsammans med kryddorna.

Recept från: Matilda Mattson, Marstrand, Bohuslän
Upptecknat: Okänt år av Ingegerd Sandstedt (Uppsala 29403:2)

Kommentar från Matkult.se

  • Lüneburgersalt kom från den nordtyska staden med samma namn. Under medeltiden blev Lüneburg en mäktig och rik stad tack vara alla saltgruvor. Brytning pågick här ända till 1980-talet. Naturligtvis kan vilket salt som helst användas.
  • Kommentar: Spansk humle var förr ett samlingsnamn för Origanumarter som såldes särskilt för sina blomställningar. Till exempel Kretadiptam, kretensisk diptam (Origanum dictamnus), en buske med håriga, gråvita blad och lilarosa blommor. Förklaringen till namnet är att spanska köpmän en gång i tiden införde dem i Norden, och att blomställningarna liknar humlekottar som här användes som sillkrydda och såldes på apoteken. Man kan ersätta den med någon annan origanumväxt.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 09 december 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se