Gummessmör från Härjedalen

Beredning
Gummessmör kokas av sötmjölk vari hälles löpe. Osten och vasslan röres tillsammans och kokas mycket länge eller tills det blir en seg ljusbrun massa. Smaksättes med säljetjuka.

Gummessmör ansågs såsom någonting extra fint och gott och kokades vid storhelgerna och bröllop.

Recept från: Härjedalen
Upptecknat:
1926 av
Ella Granberg (Uppsala 1221:1)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 08 september 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se