Kroppkakor från Tveta

För 3 personer

Beredning
Potatisen skalas och rifves på ett rifjärn och får sedan stå en sund. Vattnet, ”luten”, som bildas, hälles af. Hvete-och kornmjölet blandas tillsammans, den rifna potatisen och mjölet arbetas väl. Man beräknar så mycket mjöl att smeten kan formas till bullar. Fläsket skäres i bitar och stekes och lägges litet i hvar kroppkaka. På flottet som bildas när fläsket stekes, hälles litet mjölk och det får ett uppkok. Användes som sås till kroppkakorna.

Recept från: Hos kusken Gunnar Carlsson, Tveta, Småland
Upptecknat: 1906 av Ida Bolot-Christmas (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 04 september 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se