Hvardags-kroppkakor från Öland

För 6 personer

Ingredienser
3 lit rå potatis
½ kg kornmjöl
1 tsk salt
2½ kg fläsk
1 knapp tsk hvitpeppar
1 rödlök eller och något gräslök
Vatten
Salt

Beredning
Potatisen skalas, rifves, hvarefter massan hälles i ett dursch-slag eller i en grof handduk, att vattnet må afrinna. Sedan vattnet väl afrunnit och potatismjölet hunnit afsätta sig på bottnen varande mjölet blandas med kornmjölet och den i rifna potatisen samt saltet till en deg.

Fläsket skärs i fina tärningar, hvilka öfverströs med pepparen och de finhackade löken. Af degen formas med händerna runda bullar. I midten af kroppkakan göres ett hål, hvaruti lägges ungefär 1 tsk af tärningarna, hvarefter kanterna öfvervikes.

En gryta rymmande ungefär 8 liter fylles till hälften med vatten, däri lägges 2 msk salt. Då vattbnet kokar nedlägges kroppkakorna försiktigt och få koka ½ timme. Serveras med mjölksås.

Recept från: Tillagat av lärarinnan A Brunnér från Öland
Upptecknat: 1899 av Frida Österberg (Uppsala, 29403:23)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 04 september 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se