Äkta Ölandskroppkakor från Högby

För 4 personer

Ingredienser
4 l rå potatis
5 st kokta potatisar
1½ kkp vetemjöl
1½ kkp kornmjöl
2 hg salt fläsk
2 rödlökar
2 tsk kryddpeppar
Vatten
Salt

Beredning
Potatisen skalas och rives, varefter revet av den råa potatisen väl kramas ur, allra bäst genom en tunn handduk. Mjölet blandas väl tillsammans och arbetas med den rivna urkramade potatisen till en smidig deg.

Fläsket skäres i tärningar och smaksättes med kryddpepparn och den hackade löken. Härav lägges ett par teskedar på en bit av degen, som sedan mellan händerna rullas så att fläsket väl kommer in i kroppkakan. Kroppkakorna rundas och slätas väl till, samt lägges i kokande saltat vatten och få koka en timme. De tagas upp med hålslev och serveras med skirat smör och mjölksås.

Istället för fläsk eller för att dryga ut det användes mycket ofta salt sill och ål, även torsk går bra när det finnes gott om.

Recept från: Hos kyrkoherde Lindell, Högby, Öland
Upptecknat: 1915 av Gunhild Lindell (Uppsala, 29403:23)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 04 september 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se