Spisöl från Töllsjö

Ingredienser
10 kg malt
10 öre svensk humle
½ lit sirap
20 kannor vatten
5 öre bryggjäst
Rågmjöl
1 brödbit

Beredning
Malt och humle slås i en spann, vattnet kokas upp och slås öfver och allt får stå och dra i 8 timmar. Silas sedan i ett akr med halm i botten. På halmen stannar då malten och vörten tappar man ut. Denna kokas nu upp i cirka ½ timme. Får svalna och sirapen tillsättes då det är så pass svalt att det inte bränner fingrarna. Nu lägger man i jästen som man rört ut med vört och rågmjöl till en deg. Denna deg smetas på en brödbit och läggs i. Öfvertäckes väl och får stå att jäsa i 12 timmar. Tappas därefter på buteljer eller ankare och är färdigt efter några dagar.

Recept från: Mathilda Ågren, Töllsjöholm, Töllsjö, Västergötland
Upptecknat: Av Gunhild Wåhlén (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se