Ostkaka från Hovamantorp

Beredning
Ingredienserna i ostkaka utgöras af mjölk, löpe, ägg, grädde, socker och mjöl.

Man sätter då på mjölken i en kittel på elden att blifva ljum. Sedan röres löpen ut i litet af den ljumma mjölken och tillsättes. När denna börjar vassla sig, rör man i den med en hålslef, och låter den stå tills den blir lagom hård. Man slår nu upp mjölken i en ostkorg eller dylikt, så att vasslan får rinna bort.

Till en ostkaka på fem kannor mjölk, tar man omkring en och en half liter grädde, en kaffekopp socker, en kaffekopp mjöl, som allt nedröres i den ystade mjölken och blandas väl. Tio till tolf bittermandalr malas och iröres också, för att ge ostkakan smak.

Hela massan slås nu i en smord form och insättes ugnen att gräddas, hvilket tar omkring en timmes tid.

Recept från: Hovamantorp, Småland
Upptecknat: Av Elsa Ahlner (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se