Långmjölk från Hälsingland

Beredning
Man samlar mjölk i ett stort kar och tillsätter täte av tätörten (Pinguicula vulgaris). Täte erhålles från början genom att man gnider ett mjölkkärls väggar med tätört och häller mjölk därpå. Denna mjölk blir då mycket snart seg och av denna mjölk tillsätter man , när man vill ha mjölk tätad.

Långmjölken håller sig under en hel sommar om den får stå kallt till, och om man inte rör om i den onödigtvis. Den användes dagligen av alla samhällsklasser och anses mycket hälsosam.

Recept från: Hälsingland
Upptecknat: Uppsala, 29403:8

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se