Sötost från Lillkyrka

Ingredienser
Nymjölk
löpe
2 à 3 ägg
mjöl
salt

Beredning
3 kannor nymjölk ljummas, löpe tillsättes och grytan draget något af elden, tills allt skurit sig. Nu afskummas något vasslan, men får ej lsås bort och massan omröres försiktigt. Grytan sättes nu måter på elden och allt får småkoka tills massan blir brun. Vassla påspädes under tiden. När osten är färdig, vispas 1 kvarter mjölk tillsammans med äggen och litet hvetemjöl.

Allt tillsättes under rörning och får ett godt uppkok. Smaksättes med salt.

Sötost serveras vanligen tillsammans med smörgås. Kan användas såsom efterrätt, då sylt serveras till.

Recept från: Fru Anna Lundberg, änka efter bonden Lundberg i Lillkyrka, Närke
Upptecknat: 1903 av Signhild Starck (Uppsala, 29403:13)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se