Sötost från Amnehärad

För 10–12 personer

Ingredienser
3 kannor oskummad mjölk
1 kvarter grädde
1 tsk löpvassle
1 tsk smör
1 tämligen rågad msk hvetemjöl

Beredning
Mjölken värmes, tills den blir godt ljum (ung 36ᵒ), hvarpå den lyftes af elden. Löpvasslan röres i. Därpå får mjölken stå varmt, tills osten löper ihop. Då rör man i den och låter den sedan stå, tills vasslan stiger upp. Nu skiljes med ett durkslag osten från vasslan. En kastrull smörjes med smöret, vasslan slås däri och sättes på att koka. När den kokat upp, skummas hvitvasslan noga af i ett fat. Sedan vasslan kokat en eller ett par timmar, silas hvitvasslan i, och det tjocka slås till osten. Allt eftersom vasslan drar sig ur osten, slås den till den kokande vasslan. Denna får koka omkring 4 timmar, hvarunder den noga tillses, så att den ej brännes vid. Då den är gulbrun och mycket söt göres en afredning af grädden och mjölet, hvilken vispas i, hvarpå det hela får koka en stund. Den afredda vasslan, som nu bör vara ganska tjock, får sedan svalna. När den känns ljum, röres den finrifna osten i, hvarpå anrättningen är färdig. Den ätes kall.

Användes som efterrätt vid kalas. Ätes äfven till bröd istället för smör. Förekommer nuförtiden mera sällan.

Recept från: Lagad af arbetarhustrun Sara Svensson från byn Himmelsberg i Amnehärad, Västergötland
Upptecknat: 1899 av Stina Warholm (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se