Sönningsost från Arvika

Ingredienser
6 lit nymjölk
4 dl skummjölk
2½ dl löpe
1 kkp hvetemjöl

Beredning
Mjölken uppvärmes tills den blir ljum, då löpe tillsättes och grytan ställes vid sidan af spisen, tills mjölken stannat, hvilket tar en tid af ungefär 1 timme. Nu sättes grutan öfver elden och får koka omkr 4 timmar, då en afredning af 4 dl mjölk och 1 kkp mjöl väl sammanvispadt, iröres. Alltsammans får koka upp, hvarefter gröten är färdig. 

Recept från: Kyrkvaktarhustrun Lena Persson, Sockenstugan, Arvika, Värmland
Upptecknat: 1899 av Nanna Norbäck (Uppsala, 29403:18b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se