Småost från Orsa

Ingredienser
5 lit mjölk
1 msk sur mjölk
1½ tsk salt
Hackad gräslök

Beredning
Mjölken blandas med (löpet eller) den sura mjölken. Sättes sedan på elden att koka upp, då ostämnet utfälles i småflockar. De tas upp, lägges på fat och får kallna något, sedan iblandas saltet och den hackade gräslöken. Lägges sedan i trä- eller porslinsburk att förvaras på kallt ställe. Ätes till smörgås, många gånger istället för smör.

Recept från: Lagat av hustrun Kristiansson, Danielsänget, Orsa Dalarna
Upptecknat: 1911 av Hildegard Hilde (Uppsala, 29403:3b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se