Rörost från Stöde

Ingredienser
10 l sötmjölk
1 tsk ostlöpe
Socker
Några kardemummor

Till avredning:
3 ägg
½ lit grädde

Beredning
Mjölken hälles i en kopparkittel och sättes på spisen, tills den blir ljum. Då tillsättes ostlöpen. Får så stå en stund tills det löpnat ihop. Man rör så duktigt om och häller av vasslen. Sätter så rörosten över elden att koka i 3 tim. Man får röra om då och då. Så rör man ned avredningen, massan får koka upp och rörosten är färdig. Används som smörgåsmat.

Recept från: Stöde, Medelpad
Upptecknat: 1915 av Signe Hellzén (Uppsala, 29403:11)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se