Ostlöpekaka från Gärdhem

För 6 personer

Ingredienser
1 lit mjölk
3 ägg
½ tkp socker
1 stor tkp vetemjöl
1 msk ostlöpe-extrakt
Till formen: 1 msk smör
Till servering: sylt

Beredning
Mjölken värmes; ägg, socker och mjöl röres tillsammans och den varma mjölken sättes till. Blandningen slås i en smord, eldfast form varefter extrakten röres i mycket sakta och försiktigt. Sedan ställes formen i värmen bredvid spisen i ca 15 min, så att massan ska ”dra ihop” något, innan den ställs i ugnen för att gräddas, vilket tar ungefär 30 in i god ugnsvärme. Serveras varm i form tillsammans med sylt.

Recept från: Gärdhem, Västergötland
Upptecknat: 1915 av Gertrud Sylvén (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se