Ostkaka från Attarps gård i Bankeryd

För 12 personer

Ingredienser
6 lit nymjölk
4 ägg
350 gr mjöl
½ kkp socker
½ lit grädde
1 msk löpe
Till formen: 2 msk smör

Beredning
5 lit av mjölken hälles i en kastrull och sättes över elden. Då mjölken blivit ljum, hälles den i en mjölkkylare. ¾ av mjölet vispas i den kvarlämnade kalla mjölken och hälles ned i kylaren jämte löpet under stark vispning. Kylaren får stå nära spisen en stund, tills ostämnet har utfällts. Man rör då om för att osten skall gå sönder och efter en liten stund har all osten sjunkit till botten. Vasslan hälles av och det mesta av vasslan kramas ur osten. Osten arbetas sönder i små delar. Ägg, socker, det mesta av grädden och det övriga mjölet vispas tillsammans och hälles i kylaren under vispning.

Smeten hälles i smord bleckform och litet grädde hälles över. Kakan gräddas i svag ugnsvärme omkring 1 timme. Serveras med saftsås.

Recept från: Tillagad av bondhustrun Anna Andersson, Attarps gård, Bankeryd, Småland
Upptecknat: 1911 av Karin Bruno (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se