Ost från Fellingsbro

Ingredienser
2 2/3 l oskummad mjölk
2 2/3 l skummad mjölk
2/3 l sur mjölk
1 tsk strösocker
1 liten bit kanel

Beredning
Den oskummade och den skummade mjölken slås tillsamman i en gryta att koka. Då mjölken kokat upp tillsätts den sura mjölken under flitig omrörning, på det ej den ost som bildas, må sjunka till botten och så blifva vidbränd. Då vasslan klart skiljt sig från osten, aflyftas grytan. Osten upplägges på en djup tallrik, som hålles något lutande öfver grytan, att vasslan må afrinna. Då osten pressats väl, så att den blifvit fullkomligt fri från vassla, garneras den med socker och kanel, som förut stötts tillsammans. Serveras i skivor på smörgås. Anm. Vasslan användes som kreatursföda.

Recept från: Fördrängen (stataren) Jan Nilssons hustru Karolina Nilsson, Dyrberget, Fellingsbro, Västmanland
Upptecknat: 1901 av Matilda Stenquist (Uppsala, 29403:21 a-b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se