Mölskost från Bro

Beredning
Man kan ta t.ex. 6 lit. oskummad mjölk, 2 lit. skummad och 1 lit kärnmjölk. Mjölken slås i en gryta och ljummas varefter kärnmjölken slås i och alltsammans får koka 3-4 timmar eller tills det mesta av vasslan kokat in. Lite kardemumma tillsättes under kokningen. När den är färdig redes den av med en äggula och 1 msk. Vetemjöl, sockras efter smak. Många lägger risgryn i när mölskosten är halvfärdig och låter dem koka med i osten. Men jag tycker det är bättre utan. När man ystar och har silat ifrån vasslan, slås den i en järngryta och när det kokar skummar man väl av det skum som blir ovanpå. Sedan får vasslan koka 3-4 timmar, så det mesta av vätskan kokat bort, då slås skummet tillbaka i grytan och får koka tills det blir tjockt, socker efter smak. Hälles upp i en skål och får kallna, då det blir en ljusbrun ”sandig” massa.

Recept från: Kvinna född 1892, Bro, Bohuslän
Upptecknat: 1959 (Göteborg, IFGH6002:18-22)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se