Hvitkål från Alboga

Ingredienser
1 kålhufvud
2 kannor vatten
¼ skålpund salt fläsk
½ tsk kryddpepparkorn
1 bit ingefära
2 msk hvetemjöl

Beredning
Kålen skäres i bitar och lägges tillsammans med fläsket i vattnet, när detta kokar upp. Kryddorna iläggas något senare. Kålen får koka 2–3 timmar eller tills de blir mjuk. Fläsket upptages och kålen afredes med litet hvetemjöl, uppvispadt i vatten, hvarefter den får ett godt uppkok.

Hvardagsmat. Ätes om vintern till middag ensamt eller med fläsk.

Recept från: Tillagat av bondehustru i Oskarsberg, Alboga, Västergötland
Upptecknat: 1897 av Anna Rudbäck (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se