Slagna limpor från Södertälje

Ingredienser
6 lit vatten
½ kg surdeg
½ hg fenkol
1 kg sirap
15 kg rågsikt
¼ kg jäst
1/3 hg pomeransskal

Beredning
Wattnet kokas upp, 6 kg av mjölet slås i ett tråg. Det kokande vattnet och surdegen tillsättes och degen arbetas tillsden blir blandad. Den täckes därefter väl öfver, och får stå tills följande morgon. Då inarbetas den i ljumt vatten upplösta jästen och så mycket mjöl att det blir en stadig deg. Då degen jäst till sin dubbla storlek tillsättes kryddorna och sirapen (fenkolen stött, pomeransskalen torkade och stötta samt kokade) samt så mycket mjöl att degen blir ganska hård. Då degen åter jäst upp, arbetas den på bakbordet, får ytterligare jäsa upp, och utbakas sedan i runda bullar af omkring 1 kilograms vikt, hvilka sättas på väl nymjölade dukar att jäsa. Då bullarna börjat jäsa vändas de och få sedan jäsa upp. Då de äro väl uppjästa, gräddas de i måttligt varm ugn ¾ tim. Sedan tagas de ut öfverpenslas med varmt vatten och täckas väl öfver.

Recept från: Emilia Andersson, Gustaf Andersson förman vid renhållningsverket i Södertälje, bostad Ragnhildsgatan, Södertälje, Södermanland
Upptecknat: 1905 av Clara Svensson (Uppsala, 29403:16)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se