Potatisbröd från Örkened

Ingredienser
Till 6 kg rågsiktsmjöl beräknade hustrun Emma Nilsson 5 lit potatis och ½ jäst.

Beredning
Potatisen kokte hon, kvällen innan dagen för bakningen, skalade dem så varma som möjligt och pressade sönder dem och arbetade i en del av mjölet. Sedan lät hon detta stå väl övertäckt över natten. Tidigt följande morgon löste hon upp jästen i lite ljummigt vatten, arbetade den i jämte mer mjöl och lät degen jäsa. När den var färdigjäst arbetade hon i resten av mjölet och bakade ut degen i runda kakor, som fick jäsa och sen gräddas. Potatisbröd är allmänt omtyckt, emedan det håller sig mjukt så länge.

Recept från: Emma Nilsson, Lönsboda, Örkened, Skåne
Upptecknat: 1911 av Hanna-Lisa Lindgren (Uppsala, 29403:14)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se