Ljusugnsbröd från Tuna

Ingredienser
2 lit nymjölk
1½ kg rågmjöl
1½ kg kornmjöl
½ msk salt
1½ msk anis
1 msk fenkol
7 öre pressjäst

Beredning
Mjölken värms tills den blir ljum, mjölet siktas; de stötta kryddorna, saltet samt jästen utrördt i litet socker, tillsättes. Mjölet arbeta i degen, hvilken får jäsa till sin dubbla storlek. När degen har jäst upp, utkaflas den i tunna kakor, nästan lika stora som till tunnbröd. Bröden gräddas i bakugn. Man gör då upp eld på midten af ugnen så att stenarna bli genomheta. Sedan skjutes eldbränderna åt sidan, så att man kan föra in brödkakan. Man bör då flytta och jämka på den så att den blir riktigt gräddad, ty endast en kaka kan gräddas i sänder.

Recept från: Hemmansägarehustrun Gerda Mikaelson, Rude by, Tuna, Medelpad
Upptecknat: 1902 av Anna Söderbaum (Uppsala, 29403:9)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se