Sur Deg

Beredning
En del matmödrar bruka taga litet deg af grof rågdeg, knåda den hårt och lägga de i groft rågmjöl till nästa bak, men den blir mycket sur. Istället kan man vid bakning av groft bröd taga väl ur baktråget alla degen, sedan strö väl med mjöl öfver bräddar och botten och efter ett par timmar, skrapa tråget väl samt låta de mjöliga knosslorna eller degsmulorna ligga på ett flat fat i kallt rum att långsamt torka.

Då man vill begagna surdeg tages deraf efter behof, derpå slås litet kallt vatten och när knosslorna äro väl blötta värmes litet vatten och slås derpå, röres väl om med så mycket varmt mjöl att det blir so en gröt, som ställs i spiseln att jäsa och användes sedan till limpor och spisbröd; den förstnämnda surdegen uppgöres på samma sätt.

Recept från: Kok- och hushållsbok för Tarflig Matlagning, 1884 (Uppsala, 16196)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se