Fastlagsbulle 1919

Ingredienser och beredning
½ kg vetemjöl tempereras och siktas i det varma fatet. Här söndersmulas 50 gr smör, 100 gr strösocker. En fördjupning göres i mjölet och här hälles 2 dl ljum mjölk, hvari 1-2 ägg vispats samt 60 gr jäst utrört i socker. Om man så önskar, litet citronolja.

Degen slås och knådas i 10-15 min, straxt innan degen sättes att jäsa ilägges 50 gr sköljda och varma russin varefter den får jäsa över natten. Näta morgon formas degen utan ytterligare knådning till små runda bullar som läggas på smorda plåtar. Efter att hava stått på varmt ställe eller över kokande vatten hava bullarna jäst upp och gräddas så. De bestrykas med äggula eller vita vispat med litet vatten.

Recept från: Ruth Helges Vis- och receptbok, Västeråker, Uppland (Uppsala, 33237)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se