Surlimpor från Häverö

Ingredienser
Groft rågmjöl
1 lit kornmalt till 5 liter vatten
Pressjäst

Beredning
Det grofva rågmjölet och kornmaltet slås i ett tråg. Det heta vattnet slås öfver, och degen arbetas väl med en lång spade. Så mycket mjöl tillsättes, att degen blir ganska hård. Den får därefter stå omkring ett dygn på varmt ställe, tillökas sedan med mera mjöl, och den i litet ljumt vatten upplösta jästen. Degen sättes nu att jäsa, hvarefter den arbetas på bakbordet, och bakas ut till runda bullar, hvilka läggas på mjölade dukar att jäsa. När de äro väl uppjästa, penslas de öfver med kallt vatten och gräddas i varm bakugn. Då de äro färdiggräddade penslas de åter med vatten.

Recept från: Bondhustru Brita Stina Eriksson, Gribby, Häverö, Uppland
Upptecknat:
1905 av Anna Bergström (Uppsala, 29403:17)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se