Norrlandstunnbröd från Boteå

Ingredienser
6 lit sötmjölk
6 kg kornmjöl
2 kg rågmjöl
2 msk salt

Beredning
Mjölet siktas, mjölken tillsättes litet i sänder. Degen arbetas tills allt mjölet är väl inarbetadt. Utbakas i stora bladtunna kakor som naggas väl på båda sidor.

När kakan är naggad på en sida kastas den på brödspaden med den onaggade sidan upp hvilken då naggas. Kakan skulle eljest gå söder emedan den är så tunn. När kakan är gräddad hopvikes den och får så torka. Detta bröd användes mest till tätmjölk.

Recept från: Hemmanägarehustru Anna Bodin Kallenäs, Boteå, Ångermanland
Upptecknat: 1902 av Elise Näsholm (Uppsala, 29403:22)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se