Hvetemjölsvälling med klimp från Orsa

Ingredienser
½ liter vatten
2 liter mjölk
2 kkp hvetemjöl
2 tsk salt.

Beredning
Vattnet islås i grytan samt få uppkoka. Sedan islås mjölken, hvarefter det ånyo får uppkoka. I ett annat kärl utröres 3 kkp hvetemjöl med 1 ½ kkpr mjölk, samt en tsk malet salt. Smeten formas med en sked till klimpar, samt lägges i mjölken. En kkp mjölk slås i det kärl, som smeten göres i, samt omvispas med en visp, samt hälles i vällingen. Alltsammans får koka omkring 10 minuter. Ätes tillsammans med bröd smör samt ost, till både middag och kväll.

Recept från: Ors Erik Ersson, Kallmora, Orsa, Dalarna
Upptecknat: 1897 av Regina Björklund (nr 29403:3b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se