Groft rågbröd från Trensum

Ingredienser
4 kg groft rågmjöl
3 lit vatten
1 tsk salt
1 bit surdeg
2 msk krossad fenkol

Beredning
Dagen innan brödet skall bakas, tillsättes degen. Vattnet uppvärmes först. Mjölet slås i ett baktråg och vattnet tillsättes litet i sänder, under flitig rörning. Surdegen, ett stycke deg, lämnad från ett föregående bak, upplöses i vattnet och inblandas mycket väl i degen. Denna arbetas sedan tills den blir blank och smidig, hvarefter bakduken och värmda bakfiltar läggas öfver. Följande dag omarbetas degen och mera mjöl om så behöfves samt salt och fenkol tillsättas. Degen utarbetas så, efter att först ha stått en stund, till stora runda bröd, som först en stund stå och jäsa ytterligare, sedan öfverpenslas med vatten och insättas i stor ugn, där de gräddas tills de få en vacker ljusbrun färg.

Recept från: Stenarbetarhustrun Kerstin Svensson, Trensum, Hällaryd, Blekinge
Upptecknat: 1905 av Anna Stenstrand (Uppsala, 29403:1)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 30 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se