Stekt fläsk och bruna bönor från Roslags-Kulla

För 12 personer

Ingredienser
Fläsk: 30 stora skifvor fläsk

Bruna bönor: 10 kkpr bruna bönor, vatten, 5 msk sirup, ½ tsk stött muskotblomma, 2 tsk salt, 4 msk hvetemjöl, litet vatten

Beredning
Fläsket stekes som vanligt.

Bönorna rensas och lägges i kallt vatten att svälla några timmar förut. De påsättas därpå i kallt vatten och få koka, tills de äro alldeles mjuka, 3-4 tim. De smaks då af med muskotblomma, salt och sirup. En afredning göres af hvetemjöl och vatten och nedblandas väl i bönorna, som därefter få ett uppkok.

Recept från: Torpare Andersson, Horsviken, Roslags-Kulla, Uppland
Upptecknat:
1902 av Tilly Nordström (Uppsala, 29403:17)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se