Bönvälling från Friggeråker

För 7 personer, därav 2 barn

Ingredienser
2 liter bondbönor, vatten
2,5 liter salt köttspad, 1,5 l vatten
3 liter potatis
1,5 liter morötter
4 st palsternackor
1 knippa dill
1 knippa persilja
1 kkp korngryn
3,5 liter skummjölk
½ kkp hvetemjöl
2 msk smör

Beredning
De spritade och sköljda bönorna påsättas i kokande vatten att koka mjuka, hvartill åtgår ungefär 2 timmar. Spadet afhälles och bönorna få stå i grytan vid sidan om elden. Köttspad och vatten kokas upp, de skalade och i bitar skurna potatisarna, de skrapade och i tärningar skurna morötterna och palsternackorna samt korngrynen iläggas. Dill och persilja sköljes, finhackas och tillsättes. När rötterna äro kokta, tillsättes en afredning af hvetemjölet och mjölken, soppan får koka ännu 10 minuter och smaksättes slutligen med det kalla smöret.

Serveras genast. Om man så vill serveras kallt salt kött eller fläsk till soppan. För 7 personer, därav 2 barn, afsedd till två mål.

Recept från: Tillagad af ”kära mor” Amanda Blomström i Skinnaregården, Friggeråker, Västergötland
Upptecknat: 1901
av Maria Stigell (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se