Kunskapsbank över traditionell matkultur i Sverige

UTFORSKA TRADITIONELLA RÅVAROR OCH PRODUKTER

Närbild på gröna ärter. Länkar till informationssida om baljväxter.

BALJVÄXTER

Närbild på bröd. Länkar till informationssidor om bröd.

BRÖD

Närbild på lingon. Länkar till informationssidor om bär och frukt.

BÄR & FRUKT

Närbild på rinnande honung. Länkar till informationssidor om honung.

HONUNG

Närbild på vitkålshuvud. Länkar till informationssidor om kål.

KÅL

Närbild på ostar i en hög. Länkar till informationssidor om mjölk och mjölkprodukter.

MJÖLK

Närbild på vitkålshuvud. Länkar till informationssidor om kål.

MJÖLRÄTTER

Närbild på potatis. Länkar till informationssidor om potatis.

POTATIS

Närbild på mörk öl som hälls upp i glas. Länkar till informationssidor om humle och öl.

ÖL

MATKULTBLOGGEN

  • hink full med lingon och en bärplockare som står mitt i lingonriset i skogen

    Ta vara på skogens röda guld


    I år har det funnits mycket lingon i skogarna och i många hem finns nog gott om lingon i frysen. Lingon har en lång tradition i kosthållet, och här på Matkult.se finns många recept och berättelser om skogens röda guld. Åsa Holmgren tipsar här om bärmoskaka och vattlingon, och bjuder dessutom på en besvärjelse för att få riklig bärskörd. Läs hela blogginlägget
  • Nejonögon – en månghundraårig delikatess


    Rökta eller halstrade nejonögon är idag en sällsynt delikatess, men under minst 500 år bedrevs ett omfattande fiske av flodnejonögon i de norrländska älvarna ner till Dalälven. Läs hela blogginlägget
  • Hur förvarar du din mat?


    Våra kylskåp och skafferier berättar både om människors vardagsliv och vad som sker i det omgivande samhället. Det skriver etnologen Matilda Marshall som nu efterlyser berättelser om matförvaring till ett pågående forskningsprojekt. Bidra med dina erfarenheter och tankar! Läs hela blogginlägget
  • Som vanligt tog man det som fanns till hands


    Maten är viktig i våra högtider, och det gäller även midsommar. Åsa Holmgren tittar närmare på midsommarmaten genom tiderna och ser både likheter och skillnader mellan dagens midsommarmat och vad som dukades fram för 100 år sedan. Dessutom bjuder hon på några recept från våra arkiv som passar utmärkt bra på en midsommarbuffé. Läs hela blogginlägget
  • Lästips: Matkultur i pandemitid


    Matlagningen blir en del av hur livet kan förgyllas och bli mer uthärdligt i dessa märkliga tider. Det skriver Matkults Åsa Holmgren i ett blogginlägg på webbplatsen Smaka Sverige. Läs hela blogginlägget
Illustration uppslagen bok. Länkar till den digitala kokboken.

KOKBOK

Hitta mormors recept

Illustration med tre kvinnohuvuden. Länkar till informationssidan "Kvinnor som bärare av matkultur".

KVINNOKRAFT

Kvinnor som matkulturbärare

Illustration av jordglob. Länkar till matkult-kartan.

KARTAN

Matkultur i dina hemtrakter

Illustration av bokryggar. Länkar till biblioteket med länkar och lästips.

BIBLIOTEK

Hundratals länkar och lästips

Illustration med frågetecken. Länkar till frågesporter om mat och matkultur.

LÄMNA FÖRSLAG

Levande mattraditioner

Carl-Erik Lundbladh

KOKBOK

Hitta mormors recept

KVINNOKRAFT

Kvinnor som matkulturbärare

KARTAN

Matkultur i dina hemtrakter

BIBLIOTEK

Hundratals länkar och lästips

Carl-Erik Lundbladh

QUIZ

Testa dina kunskaper

SLUMPADE RECEPT

LEVANDE MATTRADITIONER

INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

Matkult.se drivs av myndigheten Isof, Institutet för språk och folkminnen, med medel från Landsbygdsprogrammet, och är en del av regeringsuppdraget Traditionell småskalig matkultur.

Läs mer om myndigheten: www.isof.se