Kunskapsbank över traditionell matkultur i Sverige

UTFORSKA TRADITIONELLA RÅVAROR OCH PRODUKTER

Närbild på gröna ärter. Länkar till informationssida om baljväxter.

BALJVÄXTER

Närbild på bröd. Länkar till informationssidor om bröd.

BRÖD

Närbild på lingon. Länkar till informationssidor om bär och frukt.

BÄR & FRUKT

Närbild på fiskar. Länkar till informationssidor om fisk.

FISK

Närbild på rinnande honung. Länkar till informationssidor om honung.

HONUNG

Närbild på vitkålshuvud. Länkar till informationssidor om kål.

KÅL

Närbild på ostar i en hög. Länkar till informationssidor om mjölk och mjölkprodukter.

MJÖLK

Närbild på vitkålshuvud. Länkar till informationssidor om kål.

MJÖLRÄTTER

Närbild på potatis. Länkar till informationssidor om potatis.

POTATIS

Närbild på mörk öl som hälls upp i glas. Länkar till informationssidor om humle och öl.

ÖL

MATKULTBLOGGEN

  • Tecknad bild i färg föreställande ett gammaldags julbord med grishuvud, julost etc.

    Tankar om julmat


    Vad är julbordet annat än en symbol för hela vår tillvaro, våra önskningar och drömmar om en förankring i traditioner, om att föra ett arv vidare och ett nyskapande med influenser från andra kulturer och nya idéströmningar? Åsa Holmgren funderar på julmaten nu och då. Läs hela blogginlägget
  • Mjölrätter – ny kategori på Matkult.se!


    Gröt, välling, pannkakor, mölja, kroppkakor och palt. I alla tider har olika mjölrätter varit viktiga och populära inslag på matborden. Nu lanserar vi en helt ny kategori om mjölmat på Matkult.se. Här hittar du information och fakta, berättelser från arkivet och såklart många nya recept! Läs hela blogginlägget
  • Ta vara på skogens röda guld


    I år har det funnits mycket lingon i skogarna och i många hem finns nog gott om lingon i frysen. Lingon har en lång tradition i kosthållet, och här på Matkult.se finns många recept och berättelser om skogens röda guld. Åsa Holmgren tipsar här om bärmoskaka och vattlingon, och bjuder dessutom på en besvärjelse för att få riklig bärskörd. Läs hela blogginlägget
  • Nejonögon – en månghundraårig delikatess


    Rökta eller halstrade nejonögon är idag en sällsynt delikatess, men under minst 500 år bedrevs ett omfattande fiske av flodnejonögon i de norrländska älvarna ner till Dalälven. Läs hela blogginlägget
  • Hur förvarar du din mat?


    Våra kylskåp och skafferier berättar både om människors vardagsliv och vad som sker i det omgivande samhället. Det skriver etnologen Matilda Marshall som nu efterlyser berättelser om matförvaring till ett pågående forskningsprojekt. Bidra med dina erfarenheter och tankar! Läs hela blogginlägget
Illustration uppslagen bok. Länkar till den digitala kokboken.

KOKBOK

Hitta mormors recept

Illustration med tre kvinnohuvuden. Länkar till informationssidan "Kvinnor som bärare av matkultur".

KVINNOKRAFT

Kvinnor som matkulturbärare

Illustration av jordglob. Länkar till matkult-kartan.

KARTAN

Matkultur i dina hemtrakter

Illustration av bokryggar. Länkar till biblioteket med länkar och lästips.

BIBLIOTEK

Hundratals länkar och lästips

Illustration med frågetecken. Länkar till frågesporter om mat och matkultur.

LÄMNA FÖRSLAG

Levande mattraditioner

Carl-Erik Lundbladh

KOKBOK

Hitta mormors recept

KVINNOKRAFT

Kvinnor som matkulturbärare

KARTAN

Matkultur i dina hemtrakter

BIBLIOTEK

Hundratals länkar och lästips

Carl-Erik Lundbladh

QUIZ

Testa dina kunskaper

SLUMPADE RECEPT

LEVANDE MATTRADITIONER

INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

Matkult.se drivs av myndigheten Isof, Institutet för språk och folkminnen, med medel från Landsbygdsprogrammet, och är en del av regeringsuppdraget Traditionell småskalig matkultur.

Läs mer om myndigheten: www.isof.se