- Startsida
- Lär dig mer
- Webbutställningar
- Göteborgsröster i arkivet
- Toner i Göteborg
- Det hände sig i Göteborg – Visor från stan
- Visor från Göteborg
- Storstrejk för rösträtt 1902
Storstrejk för rösträtt 1902
Den 15, 16 och 17 maj år 1902 rådde storstrejk i Sverige. Arbetarna, med det socialdemokratiska partiet i spetsen, hade länge arbetat för allmän rösträtt.
%209_Visa-om-storstrejken-1902-1.jpg)
På 1890-talet hade det också bildats en mängd rösträttsföreningar, som började kämpa mot orättvisorna; man ville ha bort det förhatliga inkomststrecket, vilket endast tillät män med en årlig inkomst över 800 kronor att rösta. Men när en ny valordning år 1902 kom på förslag innebar den snarare en förstärkning av orättvisorna: inkomststrecket skulle sänkas till 600 kronor, åldersgränsen höjas till 25 år, och kvinnor skulle överhuvudtaget inte få rösta. I klartext innebar detta att stadens arbetare skulle få förbli utan rösträtt.
Förslaget väckte stor indignation hos alla rösträttskämpar. Det socialdemokratiska partiet föreslog att demonstrationer skulle hållas varje söndag från och med den 20 april. För övrigt skulle allt arbete i landet ligga nere under de dagar då riksdagen avgjorde frågan. Följden av demonstrationerna och storstrejken blev att förslaget återremitterades. Den allmänna rösträtten lät vänta på sig; först 1921 fick både kvinnor och män rösträtt i Sverige.
Visan om storstrejksdagarna i Göteborg utkom som skillingtryck, och sjöngs till samma melodi som ”Arbetets söner”. Trycket innehåller även följande uppmaning: ”OBS. Sänd ett exemplar till våra lagstiftare - det skadar ej”.
Läs som pdf
Innehållet på sidan är hämtat från kapitlet Storstrejk för rösträtt 1902 i boken Det hände sig i Göteborg (Nordström 1980), sid 107–109. Här kan du läsa sidorna som pdf: