Personnamn förknippade med Göteborg

Kal, Kålle, Ada, Osbon, Beda och Glenn är namn som av många uppfattas som typiskt göteborgska. De fem första namnen förekommer i mängder av äldre göteborgsvitsar. Glenn är av senare datum.

Staty.

Kal och Ada-historierna dök upp i början av 1900-talet och huvudpersonerna har med tiden blivit urbilden av göteborgare. 1995 förärades paret med en bronsstaty av konstnären Svenrobert Lundquist som står placerad vid Lisebergs huvudentré. Foto: Mattias Blomgren (CC BY-SA).

Att ”alla heter Glenn i Göteborg” är en sanning med modifikation. I Göteborg är det 454 män (0,17 procent) som heter Glenn. Det är visserligen en något högre siffra än rikssnittet, men det är en bra bit från ”alla”.

Varför förknippas då namnet Glenn med Göteborg? En förklaring kan vara att när IFK Göteborg vann Uefacupen 1982 fanns det fyra spelare i laget som hette Glenn. Då lanserades fotbollramsan som hörs än i dag: Alla heter Glenn i Göteborg, alla heter Glenn, alla heter Glenn, alla heter Glenn i Göteborg.

Kända personer präglar människors namnval och modenamn sprids dessutom snabbt. Under 1950-talet var Glenn Ford och Glenn Miller stora amerikanska förebilder som föräldrar inspirerades av. Att namnet Glenn fortfarande förknippas med Göteborg beror säkerligen på de framgångar som de göteborgska fotbollsspelarna hade.

De vanligaste namnen på nyblivna göteborgare var 2022 varken Kal, Ada eller Glenn, utan Leah och Matteo.

Om namnen

Ada

Ada är ett namn av tyskt ursprung, ursprungligen en smekform till namn på Adel-, till exempel Adelheid. Namnsdag 10 mars.

Beda

Beda är ursprungligen ett mansnamn av ovisst ursprung. I Sverige kom Beda att uppfattas som kvinnonamn och fick en viss spridning under 1800-talet. Namnsdag 27 maj.

Glenn

Glenn är ett keltiskt namn, som har lånats in via engelskan. Det är ett ursprungligt släktnamn, bildat till gäliskt gleann, walesiskt glyn ’dal’. Namnsdag 22 april.

Kal, Kålle

Kal/Kålle är dialektala uttal av namnen Karl/Kalle. Karl är troligen ett nordiskt namn, identiskt med substantivet karl ’fri man’. Namnsdag 28 januari (Karl).

Osbon

Osbon är ett dialektalt uttal av namnet Osborn som används både som för- och efternamn. Osborn är en engelsk variant av det fornnordiska namnet Asbjörn. Varken Osborn eller Asbjörn finns med i den svenska namnlängden, men enligt den utökade namnlängden i Svenska Akademiens almanacka kan Asbjörn fira namnsdag den 10 maj tillsammans med det besläktade Esbjörn.

Lästips

I en artikel från Göteborgs-Posten skriver språkvetaren Lars-Gunnar Andersson hur personnamnen Kålle, Glenn och Kal utvecklats till begrepp:

Göteborgs-Posten: Nu är Glenn lika stor som Kålle Länk till annan webbplats. (25 april 2021)