Halloween (2013)

Några göteborgare berättar om halloween, men också om allhelgonahelgen, som infaller ungefär samtidigt.

”Det ena behöver inte ta ut det andra”

Det är väl lite kul med något att fira på hösten tycker jag. Allahelgona är ju fint, men det är ju en stillsam högtid. Halloween är ju mer på skoj. Det ena behöver inte ta ut det andra. Men det är viktigt att man firar halloween på rätt dag, 31/10. Inga andra dagar! Jag ger godis till dem som knackar på dagarna omkring, men påpekar också att det är fel dag. Jag är lärare, och inför höstlovet har vi alltid en diskussion med eleverna där vi reder ut begreppen kring halloween och allhelgona. Mina egna barn får bara plinga på hus där det är tydligt att man firar halloween genom att det t.ex. står en pumpa på trappan. Det finns ju många, främst äldre, som är väldigt upprörda av halloween.

Första gången jag firade halloween gick jag i åttan. Det var 1992 och en klasskompis som hade bott utomlands bjöd på halloweenfest. Det kändes väldigt amerikanskt och coolt. Sedan blev det inte så mycket firande förrän mina barn kom. De vill förstås klä ut sig och få godis. Vi brukar gröpa ur en pumpa och så bakar vi några läskiga kakor.

Berättat 2014 av Emma, född 1978, Göteborg (DAGF 1611)

Jag blir bara irriterad. Vi tar upp en amerikansk tradition till att börja med. Sen går det överstyr rent ekonomiskt nu mera, då barnen vill ha dyra dräkter och ensamföräldrar som redan har svårt kan inte styra upp det. På det blir man terrad i sitt eget hem. Nä. Jag brukar inte vara bakåtsträvare, men här gick gränsen. Alla kommersiella traditioner retar livet ur mig, när det inte längre räcker med ett målat kort från barn till mors- eller farsdag. Jag vägrar öppna dörren, släcker ner så att det inte syns att jag är hemma.

Berättat 2013 av Caroline, född 1957, Göteborg (DAGF 1592)

Jag tycker att Halloween på många sätt är en tråkig tradition. Allhelgonahelgen är en fin kyrklig tradition, då man tänker på de som har dött – ett ämne svenskar generellt har svårt för. Halloween känns väldigt flamsigt i jämförelse. Tycker att jag hör många som är negativa och tycker att det är en tråkig tradition, som till stor del införts på grund av kommersiella intressen.

Själv brukar jag fira Allhelgonahelgen genom att besöka gravar och tända ljus. Går ofta i kyrkan och har flera gånger gått särskilt just för att någon släkting har dött under året och man uppmärksammar detta vid Allhelgona med ljuständning.

Berättat 2013 av kvinna född 1984, Göteborg (DAGF 1592)

Jag tycker att halloween är nästan lika kul som jul. Det är en tid då jag brukar gå ut med kompisar, skrämma folk och ha kul, fast jag har tyvärr blivit lite för gammal för sånt.

Min kompis fyller år under halloween så vi brukar gå ut och festa, vilket är kul när det är halloweentema. Sedan går vi hem till min kompis och avslutar dagen med en tårta eller pizza😊

Berättat 2013 av Armin, född 1997, Göteborg (DAGF 1595)

Halloween i Sverige och USA är en stor skillnad. Tycker inte det händer så mycket på Halloween i Sverige. Förutom när man var liten och körde ”bus eller godis”. Sen är det många skräckfilmer. Sen ibland brukar det finnas halloween-maskerader. Tycker det är lite mysigt med högtider osv. Jag brukar fira halloween med vänner. Vi brukar klä ut oss smått och ha det roligt helt enkelt. Jag gick ”bus eller godis” när jag var liten och då klädde jag alltid ut mig.

Berättat 2013 av Natalie, född 1997, Göteborg (DAGF 1595)

Läs boken ”Halloween. Omstridd och omhuldad”

Boken Halloween. Omstridd och omhuldad (2017) undersöker seden med halloween i Sverige, hur den har tagits emot och hur den uppmärksammas.

Finns att läsa gratis som pdf eller beställas i tryckt version.

Mer från Isof om halloween och alla helgons dag

Året runt i almanackan:

Folkminnesbloggen: Häxhatten (oktober 2017)

Kviss: Vad kan du om halloween?