Coronaviruset och dess inverkan på vardagslivet i Sverige (2020)

Erna Nehls, född 1938, berättar om hur hennes liv och vardag förändrades under pandemin.

Vi hade två påskträffar på Facetime med barn och barnbarn

Corona

Jag heter Erna Nehls och jag bor tillsammans med min man Gert i Kvibergsstaden i Göteborg. Vi flyttade till Göteborg 2012 från Lerum. Jag är född i Malmö i november 1938 och blev pensionär i januari 2004. Jag har arbetat på bibliotek, efter realexamen 1955 först på Kockums företagsbibliotek i Malmö och sedan från december 1963 på biblioteket för Stiftelsen för Skeppsbyggnadsteknisk Forskning i Göteborg. Från 1978 började jag arbeta som timanställd på folkbiblioteket i Lerum, då jag hade varit hemmamamma i Lerum sedan maj 1965 och senare dagmamma för grannbarn. Vi bodde i Lerum i 47 år.

Sedan Coronapandemin började spridas i Sverige så har ju vår vardag förändrats en hel del. Tidigare tog Gert och jag spårvagn eller buss här i stan när vi skulle handla eller uträtta andra ärenden. Det har vi, som tillhör riskgrupp, tråkigt nog, inte kunnat göra på ett bra tag nu p.g.a. smittorisken.

Före påsk började vi handla på nätet från en ICA-butik här i närheten, dit vi tog bilen och fick hämta varorna utanför butiken. Vi fick först sms:a vårt bilnummer 5 minuter innan. Ett butiksbiträde kom ut till bilen och satte in kassarna i bakluckan på bilen, behändigt och bra! Vi handlade också några gånger i Lerum, där våra barn bor kvar. Sonen Eddy mötte oss utanför en Lidl-butik och vi hade mailat en inköpslista till honom och han fick använda Gerts betalkort. Gert och jag väntade utanför butiken medan Eddy handlade åt oss.

Vi har en Frukt- och grönt-butik nära här hemma och där har vi kunnat handla själva då många varor finns på utsidan och man då snabbt kan gå in och betala. Det har vi försökt göra när det inte har varit så många andra kunder i affären.

En fiskaffär har vi också handlat i, där man inte heller behöver gå så långt in och där dessutom en plastskärm finns uppställd som skydd vid kassan. En gång cyklade vi till fiskboden utanför ICA Kvantum och handlade riskfritt.

Vi har tagit bilen till en stor Willys-butik i Alelyckan och handlat där när de just har öppnat kl. 7 och då det inte är så många andra kunder. Gert har promenerat till en Coop-affär i Gamlestaden, som också öppnar kl. 7 och han har handlat några småsaker som vi saknat. Likaså har han promenerat några gånger till ICA Nära i Utby när de just har öppnat på morgonen.

Den 4 juni öppnade en nybyggd Lidl-butik nära oss här i Kviberg och där handlade vi när de nyss hade öppnat. Det stod en vakt utanför och släppte bara in några kunder åt gången. Inne i affären finns märken i golvet för att visa hur stort avstånd man skall hålla mellan kunderna och en högtalarröst påminner och uppmanar att man skall hålla avstånd.

Vi har inte kunnat ha några gäster inomhus här hemma på länge. – Vi skulle haft besök av släktingar från USA vid två tillfällen. Dels vid påsktid och sedan även i slutet av juni. Båda resorna blev inställda på grund av pandemin.

Vi hade två påskträffar på Facetime med barn och barnbarn. Först på påskaftons förmiddag kom vår äldsta dotterdotter från Lerum och lämnade en påse till oss vid dörren. I påsen fanns ägg, sill, bröd, tomater, ost, must och godis. Sedan när vi hade dukat upp mat på köksbordet så gillrade vi upp vår iPad vid bordet och satte på Facetime och så åt vi tillsammans och även dotterns svärföräldrar var med. På påskdagen hade vi en liknande ”träff” med sonen och hans familj. Då blev både Göteborg, Lerum och Trollhättan uppkopplade.

Den 1 juni blev vi inviterade till att deltaga i en uppvaktning för en släkting till mig i USA som fyllde 65. Det skedde på Zoom och det var väldigt behändigt och nytt för Gert och mig. Ungefär 30 stycken datorer var med på partyt. Klockan var 17 i USA när träffen började och här var det kl. 23, men vi stannade kvar till 0.30 efter midnatt och det var trevligt med både piano- och gitarrunderhållning. Gert och jag skålade med var sitt glas likör och vi hade både svensk och amerikansk flagga i handen. Födelsedagsbarnet skålade med öl.

Vi har också blivit ombedda att spela in en liten hälsning till en nybliven student i Lund. Studenten i fråga är barnbarn till våra goda vänner. Vi skickade videon till studentens syster, som skulle samla in filmerna och spela upp på examensdagen.

Vi har gjort några bilutflykter när det har varit vackert uteväder. Det har blivit till Kungälv, Långedrag, Marstrand och Skaraborg. Vi har haft smörgåsar och kaffepackning med oss och suttit ute i naturen och fikat. I Skaraborg pratade vi genom fönstret med en god vän som vi inte kunde gå in till. Vi har också hälsat på ett barnbarn utanför Trollhättan och hon bjöd på fika vid sitt trädgårdsbord. Till Västra Kyrkogården här i Göteborg, där Gerts släktgrav finns, har vi också fått åka bil.

Dotterfamiljen, som har en hästgård i Lerum, har vi hälsat på. Vi har suttit i trädgården och druckit kaffe med avstånd mellan stolarna några gånger. Vi har gått promenad med deras hund och även hjälpt till lite i stallet. Jag har rensat ogräs och Gert har målat deras ytterdörrar.

Den 4 juni i år föddes vårt första barnbarnsbarn, en liten Vera, och vi träffade henne en stund för första gången den 9 juni, då vi satt på familjens altan. De bor också i Lerum.

Den 17 juli skulle vi egentligen ha åkt på en resa till Holland, bl.a. med Andre Rieu-konsert i Maastricht, men den resan blev inställd och skall eventuellt bli av nästa sommar i stället. Vi hade betalat in 2000 kr som förhandsbetalning och vi blev erbjudna av Rolfs resebyrå att få pengarna tillbaka eller att ha dem som delbetalning till en annan resa längre fram. Vi valde att använda pengarna till en resa till Köpenhamn den 28 augusti och vi hoppas att vi skall kunna komma iväg då!

När Gert hade fyllt år i maj så hade vi en bjudning för barn och barnbarn utomhus vid Säveån nära där vi bor och där vi har tillgång till utemöbler och trädäck. Det blev lyckat och vi kunde sitta 12 personer med lagom avstånd från varandra. Några satt på filtar i gräset. Vi hade beställt färdiga laxsmörgåsar på ICA Kvantum i Lerum, och som dotterfamiljen hämtade i sin bil på hitvägen och som var paketerade i plastkartonger 2 och 2 och var och en tog sin egen ur kartongen. Jag hade bakat bullar och kakor och vi hade kaffe på termosar och kylda drycker i en frysväska. Melonbitar och ostkuber hade vi också med oss ut. Gert och jag transporterade grejorna på min cykel bl.a. Vi hade också handsprit med oss ut som var och en kunde använda när de ville. Vi åt på papptallrikar med plastbestick och vi drack ur plast- och pappmuggar. Kalaset blev lyckat!

När sonen fyllde år veckan efter Gert i slutet av maj så bjöd han oss och sina barn med partner vid badplatsen Aspen i Lerum. Han hade gjort en stor skål med kycklingsallad och vi åt och drack också på ”engångsporslin” och vi satt på filtar i gräset. Det blev också ett lyckat kalas.

Gert och jag är ute och promenerar i närområdet och jag går stavgång en gång i veckan med en granne. I vanliga fall går vi på gymnastik tillsammans, men de sista gångerna på terminen blev inställda på grund av pandemin. Vi går nu en sträcka längs Säveån och det brukar ta ca en timme. Vi går med lagom avstånd till varandra och vi möter ofta joggare, mammor eller pappor med barnvagnar och även andra pensionärer. Många går åt sidan en bit när man möts på gångstigen. Några joggare flåsar ibland och dem försöker vi undvika! – Gert har ensam gått långa promenader in till centrum och några gångar har han tagit buss hem från Heden då han först förvissat sig om att den varit så gott som tom från andra passagerare.

Jag är med i föreningen Aktiva Seniorer i Lerum och det har jag varit sedan jag blev pensionär 2004. Flera av våra program för våren blev inställda när pandemin bröt ut och programmet för hösten har inte kunnat fastställas ännu.

Vi hälsar inte på nära och kära med kramar just nu. Man kan ”låtsaskramas”, s.k. Coronakram! Vi har inte använt munskydd, men jag har ibland en liten scarf runt halsen och den har jag dragit upp över munnen och näsan när vi har kommit för nära någon okänd person.

Vi följer nyhetsrapporteringarna i radio och i TV.

Göteborg den 14 juni 2020

Berättat av Erna Nehls i Göteborg, född 1938 (Isof, dagf02167)

Berätta för oss: Hälsande före, under och efter pandemin

Hur hälsar du på familj, vänner, bekanta och kolleger? Har du ändrat ditt hälsande efter pandemin? Svara gärna på vår frågelista Hälsande före, under och efter Covid-19-restriktionerna!

Mer om coronaviruset och vardagen på isof.se

Folkminnesbloggen: Handsprit, hägg och syren – att dokumentera det förgängliga under en pandemi (mars 2021)

Folkminnesbloggen: Inte som andra jular (februari 2021)

Folkminnesbloggen: Från lyxiga kylskåp till coronabunkring (oktober 2020)

Folkminnesbloggen: Coronavirus, ryktesspridning och vandringssägner (februari 2020)