”Båten tog oss runt Vinga fyr och några öar”

Ann-Marie Bergström berättar om en semester i Göteborg år 1957.

Semester i Göteborg

Sommaren 1957 i juli, när min make fick semester, beslöt vi att göra en resa till Göteborg. Största anledningen till vår resa var att min syster hade flyttat dit, och hon tyckte och ville att vi skulle komma dit och hälsa på. Vi såg verkligen framåt att få komma till Göteborg, dit vi aldrig hade varit, och dels för att det var vår första längre semesterresa som gifta, för med två små barn och bara en inkomst, så fanns det inga stora utrymmen för semesternöjen utan man fick försöka att göra det bästa av semestern hemmavid.

Vårt hem fanns i Kristinehamn, en vacker liten stad vid Vänern, och med en underbar skärgård med många skogsklädda öar. Med barnen som avlämnats i tryggt förvar hos mormor och morfar, så steg vi glada och förväntansfulla på tåget i Kristinehamn, senare med byte i Laxå och efter det raka vägen till Göteborg. På perrongen på vårt slutmål Göteborg väntade min syster som skulle visa oss tillrätta, hon hade bokat rum åt oss på Studenthotellet. Det var ett bra val tyckte vi för det låg centralt till, så vi kunde utnyttja våra apostlahästar när vi skulle på upptäcktsfärd i Göteborg. Studenthemmet som vi låg på hade där ett fint rum, härliga sängar, enkel frukost på morgonen, och det var inte dyrt tyckte vi, billigt och bra.

Den första morgonen, efter nattens vila, vaknade vi tidigt och gav oss iväg på den första upptäcktsfärden, och vårt mål var Fiskekyrkan nere i hamnen. Där i den tidiga morgontimmen var det intressant att se när fiskeskutorna kom in till kajen med sin fångst, och många bar på välfyllda lådor med fisk, som kanske sedan skulle säljas. Vi fick köpa från en av båtarna nyfångade kokta räkor, och de var så himmelskt goda, så vi åt upp dem på direkten. Vi gick sedan in i Fiskekyrka och tittade på mången olika sorters fisk, och där fanns mycket folk, det var väl uppköpare, som skulle ha fisk till sina affärer och restauranger. Att det pågick affärer förstod vi, men vi hörde aldrig någon som ropade eller sa något pris, men de hade väl någon hemlig kod som köparna kände till, för vi såg sedan hur de bar ut sina varor till sina bilar. Efteråt tog vi en riktig rundvandring i hamnen och tittade på alla båtar både små och stora. Ja, vilken fantastisk hamn, det var något annat det än Kristinehamns.

Senare på eftermiddagen följde vi med min syster till Kortedala, där hon bodde, och där såg vi för första gången TV, och det var en mycket trevlig överraskning, ja det var verkligen intressant att se rörliga bilder i en ruta, man tyckte nästan det var overkligt, men en angenäm upplevelse.

Göteborg är ju känt för att vara blåsigt, men när vi var där var det varmt och soligt så vi längtade efter ett uppfriskande bad. Vi fick ett tips på hotellet om att det fanns ett bad en bit utanför Göteborg, och även fick vi veta vilken spårvagn vi skulle ta, så på förmiddagen packade vi ner våra baddräkter och åkte iväg. Vid ingången till badet var det entréavgift och när vi sedan kom in sa någon till oss att nu får ni ta av kläderna. Då förstod vi, att vi kommit till ett nakenbad, men det var avskilt med herr- och damavdelning, så min make och jag fick dela på oss.

När sedan mina kläder åkt av gick jag ner till stranden för att hoppa i det hägrande vattnet, och jag såg många nakna damer som låg där på klipporna och njöt av solen och värmen. Efter det uppfriskande doppet skyndade jag mig upp till entrén, för jag hade på känn att där väntade min make. Jo, mycket riktigt, där satt han väntande, men han skrattade och sa, det här var verkligen en överraskning. Han berättade att han tänkte verkligen bada men ”när jag kom där naken så vakna alla gubbar som låg där solande. Jag tyckte att de likna sälrossar, och de glodde på mej så jag fick panik och skynda mig därifrån.” ”Men det var väl smickrande, de kanske trodde att de fått påhälsning av en underskön havsgud”, sa jag retligt.

Efter det annorlunda badet tog vi oss tillbaka till hotellet, promenerade på Avenyn, kikade i skyltfönstren, åt lite god mat, tog det lugnt, tittade in i ett stort glashus där det fanns palmer som växte skyhöga. Dagen efter promenerade vi till hamnen och gick ombord på en båt som gjorde en tur i skärgården. Båten tog oss runt Vinga fyr och några öar och slutstationen var Marstrand. Där fick vi se litet av skärgården, öar och kobbar med mycket blanka stenhällar, lite växtlighet, små låga stugor, en skärgård som är väl helt anpassad för Nordsjöns stormar och helt olik vår skärgård som vi har i Vänern utanför Kristinehamn. I Marstrand gick vi omkring och beundrade de fina husen, njöt av god mat, fint soligt väder, och Nordsjön visade oss landkrabbor sin bästa sida, med ett smaragdfärgat och lugnt hav.

Efter den friska och roliga båtfärden så blev det dags att avsluta vår semester i Göteborg med ett besök på Liseberg. Min syster gjorde oss sällskap till Liseberg, och där hade vi en trevlig kväll. Vi njöt av fin musik, såg vackra blommor, prövade på en del aktiviteter som fanns, som till exempel kasta pil, spela på godishjul i hopp om en vinst och vi avslutade vår kväll med god mat som vi avnjöt på deras fina restaurang. Besöket på Liseberg tyckte vi blev en värdig avslutning på vår semesterresa, vi hade gärna velat stanna längre för det fanns mycket mera att upptäcka i Göteborg.

Våra semesterdagar i Göteborg blev tyckte vi både innehållsrika och roliga, vi fick uppleva storstaden med dess brusande trafik av spårvagnar, bussar, bilar och folkträngsel, men fick också träffa många trevliga människor, och vi upptäckte också att Göteborg var en mycket vacker stad.

Berättat av Ann-Marie Bergström (Isof, dagf01705)