”Jag brukar inte hänga så mycket där, jag är bara där om jag ska sova eller chilla”

Fadia är född i Etiopien 1988 och bodde som liten i Somalia. Hon kom till Sverige 1990. Idag bor hon i Rannebergen.

Jag är undersköterska och jobbar på ett äldreboende i Angered. Jag jobbar halvtid och pluggar här på heltid. Jag är från Somalia, men är född i Etiopien. Jag kom till Sverige på 1990-talet tillsammans med min mamma och min storebror. Då var min mamma gravid med min lillasyster. Jag var ett år och åtta månader då. Först kom vi till Stockholm och min syster föddes där. Min mamma hade släktingar här i Sverige, i Stockholm, och min pappas syster bodde också där, så vi hade släktingar och vänner här i Stockholm och Göteborg. Därför valde mamma att komma just till Sverige. Mina föräldrar tyckte Stockholm var för stort. Göteborg är mycket mindre, och min mamma hade fler som står henne nära i Göteborg än i Stockholm, så hon ville till Göteborg istället. Vi har bott i Göteborg jättelänge, och vi trivs här. Förr kunde mamma ibland säga att vi skulle ha flyttat till Kanada istället eftersom hennes syster bor där. Men jag tror inte hon har ångrat sig. Hon är nöjd.

Jag bor med mina tjejkompisar i Rannebergen. Jag brukar hälsa på min familj ofta, för de bor i Hjällbo. Det är jättenära. Och jag och min lillasyster går i samma klass. Jag har kusiner i Hammarkullen och min faster bor i Bergsjön, så jag har släktingar lite överallt. Jag har en ganska stor familj. Min mamma besöker alla släktingar ofta, men jag har inte så mycket tid. Jag har skolan och jobbet och är inte så familjeorienterad. Jag har inga svenska kompisar (skrattar). Jag är uppvuxen här i Angered. Jag har svenska kollegor.

Jag har vänner som är kurder och bosnier och som firar samma högtider som vi gör, så vi brukar fira tillsammans. Vi träffas hemma hos någon och äter och har roligt. Men svenskarna … jag umgås inte med svenskar.

Rannebergen är ett lugnt område, väldigt lugnt. Jag brukar inte hänga så mycket där, jag är bara där om jag ska sova eller chilla. Jag är mycket i Hjällbo eftersom min familj och mina kompisar bor där. Jag är mycket i Hammarkullen också, jag har vänner där med.

Texten på sidan är Alis berättelse som publicerades i sin helhet i boken Destination Göteborg: Berättelser om liv, migration, religion och språk.