”Det känns svårt att vara utan familj”

Riham är född i Irak 1991 och uppvuxen i Iran. Hon kom till Sverige 2004. I dag bor hon i Hammarkullen.

Jag heter Riham och är tjugoåtta år och student. Tidigare jobbade jag med barn på en förskola. Jag kommer från Irak. Jag är född där, men växte upp i Iran. Vi flyttade till Sverige 2004. Vi flyttade hit eftersom det var så svårt att leva i Iran. Det var svårt för pappa att få jobb där, och livet där var svårt över huvud taget. Vi flyttade till Iran eftersom det var krig i Irak. Det var krig mellan Iran och Irak, eller mellan Irak och Kuwait. Medan vi bodde i Iran åkte min pappa till Sverige för att försöka få chans att få ett bättre liv. Därifrån ansökte han om familjeanknytning. Det tog ett och ett halvt år innan vi kunde komma. Jag valde inte att bo i Göteborg, utan det var här vi hamnade. När min pappa kom till Sverige kom han till Göteborg, och vi stannade här. Men vi hade ingen i Göteborg. Hela mammas familj bor kvar i Irak och pappas familj bor i USA.

Vad förväntade jag mig egentligen? Ett lugnt liv, det är det jag vill ha. Men jag känner mig helt ensam här. Jag har aldrig bott i närheten av någon farbror, morbror, faster, mormor eller farfar. Jag har varit ensam sedan jag föddes. Det känns svårt att vara utan familj. Jag har bara min mamma och pappa. Jag växte upp här i Sverige, men jag känner mig inte bekväm här.

Texten på sidan är Alis berättelse som publicerades i sin helhet i boken Destination Göteborg: Berättelser om liv, migration, religion och språk.