Känner du Grytfot?

Har du hört talas om Magnus Drake eller Galna Katarina? De levde i Sverige på 1400-talet och verkar ha varit riktigt läskiga typer. Deras namn finns nedskrivna i en gammal bok från medeltiden som sparats ända till i dag.

Namn som man lägger till ett förnamn kallas för binamn. Så gjorde man på medeltiden precis som man fortfarande kan göra det idag, men de flesta skulle nog kalla det för smeknamn eller öknamn. Om två personer båda hette Magnus kanske den ena kallades Magnus Drake för att skilja dem åt, för på den tiden använde man inte efternamn på det sättet som vi gör nu. Ibland användes bara binamnet istället för förnamnet, alla visste kanske ändå vem Drake var.

Man kunde bli kallad för någonting som till exempel hade att göra med hur man såg ut, som Grytfot. Det kunde också syfta på vad man jobbade med, som Stekare, eller hur man brukade bete sig, som Ille (Ille betyder ’den onde’). Magnus Drake kanske var ovanligt arg och bråkig, och blev liknad vid en drake på grund av det. Eller så var det någonting med honom som gjorde att han liknade en drake eller ett drakskepp, kanske en lång och smal hals eller utskjutande näsa?

Binamn kan vara både snälla och mindre snälla. I Arboga för 600 år sedan bodde både Visa Katarina och Galna Katarina; vem tror du var mest nöjd med sitt binamn? Det är svårt för oss idag att veta exakt hur människorna tänkte på den tiden, men de skojade nog och retades med varandra precis som vi gör och alla var säkert inte så glada över det namn de fått. Kanske fanns det också namn på vissa personer som man inte ville använda så att de hörde?

Uppgifter

Uppgift 1: Hur får man ett binamn?

Här nedanför kommer en lista med tolv binamn från medeltiden. Diskutera:

  • Varför tror du att vissa personer har fått de här namnen?
  • Är det namn man blir glad eller ledsen av att få?
  • Har du något binamn du tycker om eller kanske inte tycker om?
  • Vet du om ett binamn på någon som du inte skulle våga använda om den personen hörde? Varför?

Bagge

Bulle

Dalbo

Kalvamule

Krokfot

Lyckopenning

Med ena handen

Storm

Strömming

Svärdslipare

Trolle

Ärtaskalle

Uppgift 2: Vad binamnen berättar

Binamnen från 1400-talets Arboga kan berätta en hel del om det dåtida stadslivet. Vi kan till exempel läsa oss till vad man kunde arbeta med (som tunnobindare, svartsmed, grytgjutare, skinnare, vinman, tornmästare, oxtämjare, skrivare, djäkne); och att många stadsbor kom inflyttande från andra ställen (dalbo, skogbo, ålänning, dalkarl, angerman, finne, jämte, garper).
  • Vet du vad yrkesbeteckningarna ovan betyder?
  • Var tror du att de inflyttade kom ifrån?