Vem bor i Blåkulla?

Man kan hitta en hel del mytiska väsen i våra ortnamn, både troll, häxor och spöken. Vet du vad en myling är?

Har du hört talas om Blåkulla? Ja, säkert har du hört att häxor brukar åka dit under påsken. Men var ligger Blåkulla egentligen? Det finns faktiskt många ställen över hela Sverige som heter just Blåkulla, från Lappland ända ner till Skåne. Det mest kända av dessa ställen är nog den ö i Kalmarsund, som också heter Blå jungfrun.

bild på ön med vatten i förgrunden

Ön Blå jungfrun i Kalmar sund kallas också för Blåkulla. Var tror du att det namnet kommer från?

Många andra namn på platser i Sverige är bevis på att människor har trott på olika mytiska väsen. Häxor och troll finns inte bara i sagor och dikter utan också på kartan ­– ta ett namn som Trollrike till exempel. Vid den här åsen har de som bor i närheten tänkt att trollen bor. Kanske blev det extra trovärdigt just här eftersom det finns många stenblock och klyftor där trollen skulle kunna gömma sig?

Svårtillgängliga platser och obebodda trakter har nog ansetts som extra läskiga och lättare fått ett avskräckande namn. Skulle du gå upp på Gobmevárri (nordsamiska för ’Spökberget’) frivilligt? Namnet vittnar om att man trott att detta varit ett ställe där det spökar ordentligt. Vid Alvakullen har man kanske trott att alverna bor, och på Ähpártjåhkkå (lulesamiska för ’Mylingtoppen’) har det tydligen funnits mylingar, alltså spöken av odöpta, mördade barn.

Vad tror du har hänt på Häxmossen?

Uppgift

Fritt berättande/skrivande, använd ett av namnen i texten som inspiration om du vill.

Har ni några liknande namn där du bor? Finns det läskiga ställen dit man inte vågar gå och vad kallas de i så fall?