Kon som hette Stjärna

Det är inte bara människor och platser som har namn. Också djur som vi har nära kontakt med får sitt eget namn och så har det varit i alla tider. Vi ger våra djur namn både för att det är lättare att prata om dem och med dem, men också för att vi på sätt visar att vi ser djuret som en individ och för att vi tycker om våra djur.

Illustration djur på bondgård

Förr i tiden hade korna namn som Stjärna, Docka, Snällros och Rödsida. De här namnen berättade ofta hur kon såg ut men kunde också vara berömmande. Idag är det främst våra sällskapsdjur som namnges. Namnen kan också beskriva djurets utseende eller vanor: Långöra och Stampe är två kaninnamn som berättar något om djuret. Marsvin kan kallas för Teddy eller Virvla och de namnen syftar då på raser med olika sorters päls. Man kan också leka med namnen som när en liten hund kallas för Rambo eller en stor för Smulan.

Kan djur heta människonamn?

Både hundar och katter – och många andra djurslag – får ofta samma namn som människor (Molly, Wilma, Charlie och Sigge är till exempel vanliga namn på både djur och barn idag). I Sverige gäller det särskilt namn som små flickor får, varför tror du att det är så? Det finns också många namn som nästan bara används om djur. Tusse och Missan är vanliga kattnamn och Buster, Bonzo och Lady heter många hundar. Många djurnamn är hämtade från namn på personer eller djur i böcker, serier och filmer. Några exempel är Zorro, Simba och Bamse. Också namn på kända verkliga personer brukar användas som djurnamn. Det finns många katter och hundar som heter Messi och Zlatan.

Han kallas för Killen

Också hästar får namn. På ridskolornas namnskyltar kan det ibland stå något långt och krångligt namn medan hästen kallas för något enklare till vardags. Ett exempel är Kildinan Welsh Clover som brukar kallas för Killen. Det första namnet är hästens stamboksnamn som sällan används när man pratar om hästen. Då använder man ett kortare namn som ofta hör ihop med stamboksnamnet. Både hundar och katter kan också ha två namn, ett långt och krångligt och ett tilltalsnamn.

Uppgifter

1. Känner du till några djurs namn? Vet du varför de(t) kallas så? Har du fått ge namn till något djur? Vilka är de finaste djurnamnen? Tycker du att alla namn passar till alla djur?

2. Samla in egna husdjursnamn – alla får nämna namn på egna, släktens eller grannens husdjur. Det blir en lång lista!

3. Titta sen på namnen, vad är det för namn egentligen? Kan människor ha de här namnen? Kommer de från en populär film? Berättar namnet något om hur husdjuret ser ut? Finns det något vanligt namn som flera heter?