- Startsida
- Lär dig mer
- Publikationer
Publikationer
Här hittar du Isofs böcker, rapporter, tidskrifter och andra publikationer. De flesta går att läsa kostnadsfritt som pdf, och många går även att beställa i tryckt format.
Listan är sorterad efter de senaste publikationerna. Använd filtreringen för att hitta alla publikationer inom ett visst expertområde.
-
Ortnamnen i Göteborgs och Bohus län 13.1: Ortnamnen i Stångenäs härad. Bebyggelsenamn
17 maj 2021Bok nummer 13.1 i serien Ortnamnen i Göteborgs och Bohus län handlar om bebyggelsenamn i Stångenäs härad. Boken behandlar bebyggelsenamn i det områd…
-
Nötkreatur i Sverige. Kulturhistoriska och samtida perspektiv
12 maj 2021Forskare från olika områden skildrar nötkreaturens liv och betydelse i Sverige från äldsta tider till i dag. Kor, tjurar och oxar ger oss mat, kläde…
-
Flerspråkighet i arbete
29 april 2021Det här är en vägledning om språkinlärning – med konkreta tips om hur du som har svenska som förstaspråk kan planera möten, sköta rekrytering och han…
-
Nationella minoriteter 2020
25 februari 2021Vart femte år görs en undersökning om allmänhetens kunskap om och attityd till Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk. Den här rapporten…
-
Språkrådets svensk–romska socialordlista (kelderasch)
1 december 2020Romska språket är ett språk med lång muntlig tradition. Språket har ofta saknat möjlighet att utveckla och sprida den terminologi som statsbärande sp…
-
Ett lapptäcke av källor. Kunskapsproduktion om romer och resande vid arkiv och museer
10 november 2020De enda historiska källor som finns tillgängliga om romer och resande i Sverige är äldre texter som nästan uteslutande är skrivna utifrån majoritetss…
-
Sveriges medeltida personnamn
1 oktober 2020Ordboken Sveriges medeltida personnamn innehåller i princip alla personnamn, både förnamn och tillnamn, som har bevarats i skriftliga källor från det…
-
Drängsprängaren, Kvarnhorvan och Ventlinge sydväst
3 juli 2020Rapporten är ett resultat av Isofs forskningsprojekt Ägonamn i världsarvet södra Ölands odlingslandskap. I rapporten beskrivs projektet och de analy…
-
Det finns ett sug efter klarspråk
11 juni 2020Hur arbetar svenska kommuner, regioner och myndigheter med klarspråk? Vilka hinder och utmaningar möter de? Finns det behov av bättre stöd? Här prese…
-
Språkrådets svensk–romska socialordlista (arli)
10 juni 2020Språkrådets svensk–romska socialordlista på dialekten arli. I socialordlistan har en rad facktermer inom socialförsäkringsområdet samlats. De innehå…
-
Framtidens Lexin – forskningsöversikt
1 juni 2020Mycket har förändrats sedan det första Lexinlexikonet gavs ut för närmare 40 år sedan. Den här rapporten undersöker vad forskningen kan lära oss om h…
-
Språkrådets svensk–romska socialordlista (lovari)
1 juni 2020Språkrådets svensk–romska socialordlista på dialekten lovari. I socialordlistan har en rad facktermer inom socialförsäkringsområdet samlats. De inne…
-
Attityder till spår av andra språk i svenskan
27 maj 2020Att svenska språket påverkas av andra språk kan ses som både berikande och inspirerande eller som ett hot. I den här rapporten undersöks attityder ti…
-
Språkrådets svensk–romska omsorgsordlista (resande romani)
1 januari 2020Språkrådets svensk–romska omsorgsordlista på dialekten resande romani innehåller den centrala terminologin inom vård och omsorg. Omsorgsordlistan in…
-
Ansvar för samiskt kulturarv
31 december 2019Översyn av behovet att samla in, bevara och vetenskapligt bearbeta arkivmaterial med koppling till urfolket samerna och deras språk.