Vad betyder vårdat?

Språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt. Så står det som vi alla vet i språklagen. Låt oss stanna vid det första adjektivet: vårdat.

Porträttbild på Ingrid Ohlsson.

Ingrid Olsson. Foto: Joachim Bago.

Vad innebär det att språket ska vara vårdat? Det är lätt att tro att det handlar om att undvika slang och svordomar. Vi brukar i stället definiera vårdat som att man ska följa den officiella språkvårdens rekommendationer. Men vad rekommenderar språkvården?

I början av nästa år kommer en ny bok med titeln Språkrådet rekommenderar. Den kan sägas vara en efterföljare till Språkriktighetsboken, som kom ut 2005 och börjar bli inaktuell.

Det här numret ger en liten försmak av boken. De två huvudförfattarna, Björn Melander och Maria Bylin, förklarar varför det behövs normer och berättar hur språkvårdare tänker. Och två av bokens många medförfattare skriver inom sina områden, Lena Lind Palicki om benämningar på grupper av människor och Lisa Loenheim om svenskarnas mesta hatobjekt – särskrivningar. Dessutom svarar Anna Heuman på vad som kan hända om man avviker från normen och skriver något som betraktas som fel.

Jag vill också redan nu tipsa om att vår konferens Språkrådsdagen den 27 april 2023 kommer att ha samma tema. Boka in den!

Ingrid Olsson
Redaktör för Klarspråk