Notiser nr 4/2022

Vinn Klarspråkskristallen!

Har ni arbetat bra med klarspråk i år? Har fler än ett språk varit inblandat i kommunikationen? Då kan det vara er tur att vinna Klarspråkskristallen. Temat för 2023 års kristall är klarspråk i ett mångspråkigt Sverige. Nomineringsblankett och instruktioner finns från årsskiftet på isof.se/kristallen Länk till annan webbplats..

Fem kvinnor står på rad. De tre i mitten håller ett pris, blommor och en tavla med text på.

Arbetsförmedlingen tar emot årets kristall frånkulturminister Jeanette Gustafsdotter.

Språkrådet rekommenderar

Vår nya bok om språkriktighet, Språkrådet rekommenderar, planeras att komma ut i början av nästa år. Den kommer att finnas både digitalt och som pappersbok.

Framsidan till Att skriva bättre i jobbet.

Skriv bättre i jobbet

Det har kommit en ny upplaga av en av klarspråksvärldens klassiker: Skriv bättre i jobbet – en basbok om brukstexter. Det är den sjunde upplagan, och den är blå.

Framsidan till Råd om språk.

Råd om språk

Språkkonsultföretaget Språkkonsulterna har i många år skrivit ett nyhetsbrev med goda råd om klarspråk. Nu samlar de sina bästa texter i boken Råd om språk.

Framsidan till Vetenskapligt skrivande för lata.

Vetenskapligt skrivande för lata

Är du lat? Och vill skriva? Då kan du kan få hjälp av de 90 snabba skrivtipsen i boken Vetenskapligt skrivande för lata av Stina Niemi och Sofia Sevón.

Dator med Klarspråkshjälpen på skärmen.

Klarspråkshjälpen

Du har väl inte missat Klarspråkshjälpen – vårt nya hjälpmedel för dig som vill skriva begripligt och anpassa din text efter läsaren? Du hittar den på isof.se/klarsprakshjalpen Länk till annan webbplats.. Välkommen in!

Framsidan till Hur får orden mening?

Hur får orden mening?

Hur går det till när orden får sina betydelser, eller när betydelserna ändras? Det förklarar professor Peter Gärdenfors i boken Hur orden får mening.

Framsidan till Med språket genom tillvaron.

Med språket genom tillvaron

Professor emeritus Per Linell beskriver sin nya bok Med språket genom tillvaron som en redogörelse för språkandet och tänkandet och deras dialogiska natur.

Ingångssidan till Näst sista ordet.

Näst sista ordet

Visste du att Svenska Yle gör en finlandssvensk språkpodd om bland annat dialekter, tvåspråkighet, översättningar, sociala koder, fackspråk, lånord och skällsord? Lyssna till exempel på avsnittet om juridiskt språk och klarspråk från 25/9 på https://arenan.yle.fi/poddar Länk till annan webbplats..

Ur kalendern

22 april 2024: Klart språk ska ha en standard! Länk till annan webbplats. (på distans)

23 april 2024: Språkrådsdagen, Stockholm

17 maj 2024: Språkvårdsdag om AI och svenskan Länk till annan webbplats., Helsingfors, Finland

23 maj 2024: Konferens om talat lätt språk Länk till annan webbplats., Malmö (och på distans)

14–15 november 2024: Språk och rätt, Linnéuniversitetet, Växjö

15 november 2024: Språkforum Länk till annan webbplats., Stockholm