Välfyllda verktygslådor för klarspråk

Stort grattis till Arbetsförmedlingen som fick årets Klarspråkskristall! Juryns motivering: ”Med stöd från högsta ledningen har Arbetsförmedlingen lyckats sprida intresse för och kunskap om klarspråk i en stor och samhällsviktig organisation. Myndighetens verktygslåda för klarspråksarbete är inte bara välfylld utan också väl anpassad för olika medarbetare och målgrupper. Här kan andra organisationer, både stora och små, hämta inspiration för sina klarspråksinsatser.”

Porträtt.

Ingrid Olsson. Foto: Joachim Bago.

Ja, det finns verkligen mycket att plocka i verktygslådorna. Hos Arbetsförmedlingen och även hos Eda kommun och Kommunals A-kassa, som också berättar om sitt arbete.

Vi på Språkrådet vill gärna bidra med ännu ett verktyg i lådan. Därför lanserar vi nu Klarspråkshjälpen. Surfa till isof.se/klarsprakshjalpen och titta! Om du inte börjat skriva än kan du fundera över vad du vill att din läsare ska göra och ta fram en skrivplan. Om du redan skrivit en text kan du genom att svara på tio snabba frågor se hur begriplig den är. Och om du sitter och skriver finns här en utförlig handbok med råd och rekommendationer, illustrerade med många både goda och sämre exempel.

Välj bland alla dessa verktyg, använd dem som passar dig och lycka till med ditt fortsatta klarspråksarbete!

Ingrid Olsson
Redaktör för Klarspråk