Skrivrådet: Tillsammans för bättre texter

Porträtt

Ingrid Herbert.

Många små är starka tillsammans, säger Bamse. Det stämmer för tecknade björnar och det stämmer även för klarspråksexperter. Samarbeta med andra så blir texterna bättre!

Att vara språkgranskaren som kommer med rödpennan kan vara en otacksam roll. Din kollega kan bli sur och vägra gå med på ändringarna. Och du som lagt ner mycket jobb blir inte heller nöjd med slutresultatet. Många gånger kan det därför vara bra att skriva texten tillsammans i stället, i så kallade skrivarstugor. Då sitter språkvårdare, sakexperter och ibland jurister tillsammans och skriver. Ni reder ut alla frågetecken från början och det blir allas text.

Inom agila arbetssätt är det här tänket centralt. Den som jobbar med text i e-tjänster eller appar sitter ofta i ett så kallat tvärfunktionellt team och jobbar tätt tillsammans med exempelvis ux- designer, utvecklare och tjänste designer. Ux-designern är också expert på mottagaranpassning och kan därmed bli din bästa lagkamrat.

Du kan också samarbeta i mindre skala genom att ge dina kollegor personlig rådgivning om just deras texter. Fokusera på det som skulle göra mest skillnad för texten. Kanske lägga till en sammanfattning i början, eller satsa på tydliga mellanrubriker? Lyft också fram vad som är riktigt välskrivet, så blir skribenten din vän som gärna kommer till dig med textfrågor.

Att diskutera texter med personer i andra yrkesroller kan vara svårt ibland. Text och språk är något personligt, så många gånger kan du säkert få höra ”jag känner …” om textfrågor. Här gäller det att stå på sig och vara tydlig med sin expertis. Du vet ju att det finns forskning som motsäger det din kollega ”känner” – så var tydlig med vad du grundar din argumentation i. Då förstår kollegan snabbt att det här med text också är ett expertområde.

Om du vill samarbeta med andra språkexperter så vimlar det av dem ute i den stora världen. Du som är ensam på jobbets klarspråkskammare kan få en kompis att bolla tankar och idéer med genom Språkrådets mentorsprogram. Och genom olika föreningar kan du hitta nya textkollegor. På svensk mark finns det föreningar som Samspråk, Ess (för examinerade språkkonsulter) och Språkrådgivning och textvård. Du kan också tänka bredare och söka dig till Sveriges Kommunikatörer eller olika forum i sociala medier för nischade experter, såsom ux-skribenter eller tillgänglighetsexperter. Internationellt finns föreningarna Plain (för alla klarspråksexperter) och Clarity (för klarspråksexperter inom juridik), som ordnar stora konferenser.

Bamse säger också att det bästa sättet att bli av med ovänner är att göra dem till vänner. Det uppnår du definitivt genom att samarbeta.

Ingrid Herbert
Klarspråkskommunikatör, Sida