Samarbeta mera!

Samarbete är mitt favoritord och mitt favoritkoncept. Jag tror på allvar att samarbete kan lösa nästan allt, inklusive skapa fred på jorden. Därför är jag extra glad att få presentera ett nummer av Klarspråk med samarbete som tema.

Porträtt.

Ingrid Olsson. Foto: Joachim Bago.

Man kan samarbeta i stort och smått. Om du jobbar med klarspråk kan du samarbeta med andra som också gör det. Kanske i vårt mentorsprogram. Kanske i ett regionalt nätverk eller i en världsomspännande förening (ja, det finns sådana – inte bara en, utan två!). Du kan också samarbeta med andra yrkesgrupper. Kanske genom att skriva texter tillsammans. Kanske i terminologernas favoritkoncept: en termgrupp för dem som arbetar inom samma fackområde.

Generellt vill vi med det här numret uppmuntra till mer samarbete. Skaffa en mentor (eller bli en), åk på en konferens, engagera dig i en förening. Eller ta kontakt med någon i grannkommunen och arrangera en klarspråksaktivitet tillsammans. När vi intervjuade deltagarna i vårt mentorsprogram pratade alla om hur härligt det var äntligen få någon att bolla med. Det är det. Men tänk på att inte använda just det ordet om du tänker samarbeta över de nordiska landsgränserna. På en del språk betyder nämligen ordet bolla något helt annat.

Ingrid Olsson
Redaktör för Klarspråk