Notiser nr 1/2022

Svara på enkät om svenska med accent

Pratbubblor i olika färger.

Vid Språkrådet bedriver vi just nu ett projekt om ”svenska med accent”. Vi vill ta reda på hur bra vi i Sverige är på att känna igen olika accenter; särskilt accenter som hänger ihop med att talaren är flerspråkig och har ett annat modersmål än svenska. Därför har vi gjort i ordning en webbenkät med ljudklipp och frågor om olika accenter.

Vi vill nå ut med vår enkät till personer i olika åldrar och med olika bakgrund från hela Sverige. Hjälp oss genom att svara på enkäten och genom att sprida länken: isof.se/svenskamedaccent.

Vi möts på Språkrådsdagen

Äntligen kan vi ses igen! Årets upplaga av vår konferens Språkrådsdagen blir fysisk, på World Trade Center nära Stockholms central. Eftersom det är valår blir temat språk och politik.

Under dagen delar kulturminister Jeanette Gustafsdotter ut Klarspråkskristallen och Minoritetsspråkspriset. Anteckna onsdagen den 11 maj i din kalender!

Mer info på isof.se/sprakradsdagen2022.

Tre personer.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind tillsammans med representanter från Klarspråkskristallenvinnaren Skatteverket på Språkrådsdagen 2019.

Hur arbetar man med klarspråk i de europeiska länderna?

Inom den europeiska organisationen Efnil finns en projektgrupp som heter Elips (European Languages and their Intelligibility in the Public Sphere). Projektet har undersökt statusen för klarspråksarbetet i EU-länderna och sammanställt svaren på en sökbar webbsida. Gå gärna in och titta hur läget ser ut för olika länder. Mer om projektet och länk till undersökningen finns på http://efnil.org/projects/elips Länk till annan webbplats..

 

Bokomslag.

Engelska i akademin

Språkrådet har tagit fram en rapport om engelskans ställning inom akademin. Det är en uppföljning på en rapport som gjordes 2010. I rapporten Språkval och internationalisering konstateras att användningen av engelska fortsätter att öka på svenska universitet och högskolor.

 

Bokomslag

Lexikon för göteborgare

Har du göteborg are i din bekantskapskrets? Vill du förstå dem bättre? Lars-Gunnar Andersson, professor emeritus vid Göteborgs universitet och tidigare språkexpert i radioprogrammet Språket i P1, har sammanställt en efterlängtad bok. Hans Göteborgslexikon Länk till annan webbplats. innehåller närmare tusen ord.

Se webbinariet i efterhand

Den 9 februari anordnade den svenska språkavdelningen vid EU-kommissionen ett webbinarium om klarspråksarbetet i Sverige och Finland och på EU-kommissionen. Alla föreläsningar från dagen går att hitta på Youtubekanalen Translating for Europe Länk till annan webbplats..

Person som ser film på datorn.

Ur kalendern

27–29 september 2023: Plain 2023 Länk till annan webbplats., Buenos Aires, Argentina

13 oktober 2023: Internationella klarspråksdagen, webbinarium med goda exempel på klarspråksarbete (på distans)

20 oktober 2023: Språkforum Länk till annan webbplats., Stockholm

10 november 2023: Ta klarspråksarbetet ett steg till, Språkrådet, Stockholm

17 november 2023: Att arbeta med texter i en digital värld Länk till annan webbplats., Stockholm

17 november 2023: Lättlästdagen Länk till annan webbplats., Stockholm

24 november 2023: För svenskan i tiden Länk till annan webbplats., Stockholm