Notiser nr 1/2022
Svara på enkät om svenska med accent
%2051836204-speech-bubble-icons.jpg)
Vid Språkrådet bedriver vi just nu ett projekt om ”svenska med accent”. Vi vill ta reda på hur bra vi i Sverige är på att känna igen olika accenter; särskilt accenter som hänger ihop med att talaren är flerspråkig och har ett annat modersmål än svenska. Därför har vi gjort i ordning en webbenkät med ljudklipp och frågor om olika accenter.
Vi vill nå ut med vår enkät till personer i olika åldrar och med olika bakgrund från hela Sverige. Hjälp oss genom att svara på enkäten och genom att sprida länken: isof.se/svenskamedaccent.
Vi möts på Språkrådsdagen
Äntligen kan vi ses igen! Årets upplaga av vår konferens Språkrådsdagen blir fysisk, på World Trade Center nära Stockholms central. Eftersom det är valår blir temat språk och politik.
Under dagen delar kulturminister Jeanette Gustafsdotter ut Klarspråkskristallen och Minoritetsspråkspriset. Anteckna onsdagen den 11 maj i din kalender!
Mer info på isof.se/sprakradsdagen2022.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind tillsammans med representanter från Klarspråkskristallenvinnaren Skatteverket på Språkrådsdagen 2019.
Hur arbetar man med klarspråk i de europeiska länderna?
Inom den europeiska organisationen Efnil finns en projektgrupp som heter Elips (European Languages and their Intelligibility in the Public Sphere). Projektet har undersökt statusen för klarspråksarbetet i EU-länderna och sammanställt svaren på en sökbar webbsida. Gå gärna in och titta hur läget ser ut för olika länder. Mer om projektet och länk till undersökningen finns på http://efnil.org/projects/elips Länk till annan webbplats..
%20Spr%C3%A5kval%20och%20internationalisering%20omslag.png)
Engelska i akademin
Språkrådet har tagit fram en rapport om engelskans ställning inom akademin. Det är en uppföljning på en rapport som gjordes 2010. I rapporten Språkval och internationalisering konstateras att användningen av engelska fortsätter att öka på svenska universitet och högskolor.

Lexikon för göteborgare
Har du göteborg are i din bekantskapskrets? Vill du förstå dem bättre? Lars-Gunnar Andersson, professor emeritus vid Göteborgs universitet och tidigare språkexpert i radioprogrammet Språket i P1, har sammanställt en efterlängtad bok. Hans Göteborgslexikon Länk till annan webbplats. innehåller närmare tusen ord.
Se webbinariet i efterhand
Den 9 februari anordnade den svenska språkavdelningen vid EU-kommissionen ett webbinarium om klarspråksarbetet i Sverige och Finland och på EU-kommissionen. Alla föreläsningar från dagen går att hitta på Youtubekanalen Translating for Europe Länk till annan webbplats..

Ur kalendern
24 mars 2023: Grammatikdagen Länk till annan webbplats., aktiviteter på olika håll i landet
27 mars 2023: Krafta i klart språk Länk till annan webbplats., Oslo, Norge (och på distans)
21 april 2023: Starta och driva klarspråksarbete (på distans)
25 april 2023: Hur ett EU-direktiv blir till ur terminologisynvinkel Länk till annan webbplats. (på distans)
27 april 2023: Språkrådsdagen, Stockholm
11–12 maj 2023: Klarsprog 2023 Länk till annan webbplats. (på distans)
23–24 maj 2023: Clear writing for Europe Länk till annan webbplats., Bryssel, Belgien (och på distans)
14–15 juni 2023: Nordterm 2023, Stockholm (och på distans)
27–29 september 2023: Plain 2023 Länk till annan webbplats., Buenos Aires, Argentina
20 oktober 2023: Språkforum Länk till annan webbplats., Stockholm