Notiser nr 4/2021

Är det er tur att vinna Klarspråkskristallen?

Nu är det snart dags att utse vinnare till Klarspråkskristallen 2022. Temat är ett föredömligt klarspråksarbete som kan inspirera andra, så vi hoppas på många nomineringar. Kanske det är er tur att vinna? Vi behöver få ditt förslag senast den 11 februari 2022. Nomineringsblankett och instruktion finns på isof.se/kristallen.

Person som håller en utmärkelse.

Camilla Lindholm från Skatteverket med 2021 års kristall.

Omslag.

Hur skriver man glasklart?

I den nya boken Glasklart! Skriv bättre på jobbet ger Anette Holm sina bästa skrivtips, för alla sorters jobbtexter, från säljande texter och storytelling till beslutsunderlag och instruktioner. Boken innehåller även 40 skrivövningar.

Läs Språkrådsbloggen

Du läser väl Språkrådets blogg, som heter just Språkrådsbloggen? I höst har vi bland annat skrivit om ordet blåbrun, om hur ordföljd blivit en symbolfråga för att kunna svenska och om arbetet i den nya Hållbarhetstermgruppen. Du hittar Språkrådsbloggen och Isofs andra bloggar på isof.se/bloggar.

Tidning om språk och rätt

Nummer 46 av Linnéuniversitetets tidning HumaNetten Länk till annan webbplats. har temat ”Språk och rätt i teori och praktik”. Bland författarna märks Ulla Tiililä från Institutet för de inhemska språken som skriver om texter och offentlig makt och Aud Anna Senje från norska Språkrådet om arbetet med klarspråk i norska lagar.

Bokomslag.

Språket i radion

Har synen på språket i radion förändrats? Om detta och mycket mer berättar Sveriges Radios förste språkvårdare Åke Jönsson i sin bok Radion och språket.

Småländskt julklappstips

Ska du köpa julklapp åt en smålänning? Då kanske den nya boken Småländska passar? Här berättar Gunlög Josefsson och Carl-Erik Lundblad bland annat om ord som krösamos, krabbsaltare, vuplann och pixaburk.

Skillnader mellan sverigesvenskt och finlandssvenskt

Bokomslag

Hur skiljer sig svenskan som talas i Sverige från svenskan som talas i Finland? Ett forskningsprogram med deltagare från båda länderna har undersökt detta och nu har resultaten sammanställts i boken: Interaktion och variation i pluricentriska språk – Kommunikativa mönster i sverigesvenska och finlandssvenska. Boken går att läsa på su.se/svefler/ivip Länk till annan webbplats..

Filmer från Språkforum

Missade du Språktidningens konferens Språkforum i september? Nu kan du se alla föreläsningarna från dagen på UR Play Länk till annan webbplats.. Bland annat talar Gabriella Sandström om hur man skriver begripligt.

Print screen från UR Play.

Ur kalendern

22 april 2024: Klart språk ska ha en standard! Länk till annan webbplats. (på distans)

23 april 2024: Språkrådsdagen, Stockholm

17 maj 2024: Språkvårdsdag om AI och svenskan Länk till annan webbplats., Helsingfors, Finland

23 maj 2024: Konferens om talat lätt språk Länk till annan webbplats., Malmö (och på distans)

14–15 november 2024: Språk och rätt, Linnéuniversitetet, Växjö

15 november 2024: Språkforum Länk till annan webbplats., Stockholm